Κοριάννα, Λειβαθώς, Κεφαλονιά

Ιστορία προσεισμική

Libro d` Oro″ της Κεφαλονιάς του έτους 1799

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Ζαρίδη παρουσίασε κώδικα, πριν από μερικά χρόνια από το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας. Τον μελέτησε και τον εξέδωσε σε βιβλίο με τίτλο Το ″ Libro d` Oro ″ της Κεφαλονιάς του έτους 1799. Δηλαδή τον κώδικα με το αρχοντολόι της Κεφαλονιάς του έτους 1799.Χρυσή Βίβλος ή Λίμπρο ντ' Όρο (Libro d'Oro) ονομάζεται το βιβλίο-κατάλογος που υπήρχε στη Βενετία και στο οποίο καταγράφονταν τα ονόματα των Ενετών ευγενών-μελών του Μεγάλου Συμβουλίου, από το οποίο εκλέγονταν εκείνοι οι οποίοι θα καταλάμβαναν τις διοικητικές θέσεις της Γαληνότατης Δημοκρατίας. Ήταν εκείνοι που είχαν πολιτικά δικαιώματα.
Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη. Η έκδοση είναι της ΕΚΙΕ - Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών -Αργοστόλι 2006, και το οποίο επιχειρεί να απαντήσει σε ποικίλα ζητήματα της επτανησιακής ιστορίας και ιστορικά προβλήματα που αφορούν την τάξη των ευγενών.

Αυτόν τον κώδικα τον είχε συντάξει το 1799 ο κεφαλλονίτης ιστορικός Ιωάννης Κωστής Λοβέρδος (1767-1842) κατ` εντολήν του Ρώσου Ναυάρχου Ουσακώφ, προς αποκατάσταση της Χρυσής Βίβλου που είχαν κάψει υπό τις επευφημίες του λαού το 1797 οι δημοκρατικοί Γάλλοι, όταν εκδίωξαν τους Βενετούς από την Κεφαλονιά και από τα άλλα Επτάνησα. Αλλά σύντομα οι Γάλλοι εκδιώχτηκαν κι αυτοί από τα Επτάνησα. Τα Επτάνησα περιήλθαν στην εποπτεία των Ρώσων και Τούρκων το 1799. Το 1800 και για μια επταετία λειτούργησε το πρώτο νεοελληνικό κράτος των Ιονίων Νήσων, ημιαυτόνομο.
Η Επτάνησος πολιτεία ήταν το πρώτο (έστω και μερικώς) αυτόνομο κρατίδιο σε ελληνικά εδάφη.
Ο κώδικας με το Λίμπρο ντ` Όρο του 1799 περιλαμβάνει 219 οικογένειες, τον αριθμό ατόμων κάθε οικογένειας καθώς και τους τόπους κατοικίας. Από αυτές οι 28 οικογένειες είχαν από 100 και άνω μέλη εκάστη, το έτος 1799.
Στα Κοριάννα εμφανίζονται 5 από τις πολυπληθείς οικογένειες, που είναι εγγεγραμμένες στη Χρυσή Βίβλο (Λίμπρο ντ` Όρο) του έτους 1799 και είναι κατ` αλφαβητική σειρά επωνύμου οι παρακάτω. Αναφέρεται το επώνυμο, το πλήθος ατόμων στην Κεφαλονιά και τα άτομα που εμφανίζονται στα Κοριάννα αντίστοιχα.

Κατσαΐτης         111        Κοριάννα 3
Μαντζαβίνος      366        Κοριάννα 54
Μαρκόπουλος   102        Κοριάννα 4
Μεταξάς            394       Κοριάννα 7
Ροσόλυμος        110        Κοριάννα 67


Η φεουδαρχία θριάμβευσε στην περιοχή σ’ όλη τη διάρκεια της βενετσιάνικης κατάκτησης, όπου και δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους κατάλογοι. Εξαίρεση αποτέλεσε η Κεφαλονιά, στην οποία ποτέ δεν μπόρεσε να επιβληθεί ολοκληρωτικά. Οι εξεγέρσεις του λαού και των αγροτών ήταν συχνές. Στο τέλος της Ενετοκρατίας το 1797 τα νησιά πέρασαν στη γαλλική κατοχή, που έφερε μαζί της τα δημοκρατικά ρεύματα της γαλλικής επανάστασης, τις ανατροπές και τις μεταρρυθμίσεις. Η πλατεία "Αγίου Μάρκου" ( η πλατείας Καμπάνας, που βρίσκεται στο Αργοστόλι ) μετονομάσθη σε "Ελευθερίας", όταν το 1797, με την έλευση των Γάλλων, φυτεύθηκε το δέντρο της Ελευθερίας όπου και κάηκε δημοσίως το "Libro d' oro" της Κεφαλονιάς από τους Γάλλους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τοπική κοινωνία.


ΠΗΓΕΣ:

HITSTATS

Text Widget

Copyright © Korianna village | Powered by Blogger

Design by |